Type Here to Get Search Results !

Design of Machine Tools MCQ with Answer - Part 3.

0

 

Design of Machine Tools MCQ with Answer - Part 3.


UNIT III Design of Belt Conveyor System for Material Handling

1 . Which of the following is a property of bulk load?

a. Hardness
b. Cake forming tendency
c. Suspension part
d. Weight

Ans: b

2. Which of the following is not a hoisting equipment with lifting gear?

a. Cage elevators
b. Jib cranes
c. Pulleys
d.Troughed belts

Ans: d

3. What are bulk loads?

a. Lump of material
b. Single rigid mass
c. Homogeneous particles
d.Heterogeneous particles

Ans: b

4. Which belt conveyor prevents sliding down of material at an inclination of 55o with
horizontal?

a. Flat belt conveyor
b. Troughed belt conveyor
c. Blanket belt conveyor
d. Woven wire belt conveyors

Ans: c

5. Which of the following statements is false for troughed belt conveyors?

1. Troughed belt conveyors use flexible belts
2. They contain five idlers
3. Depth of trough decreases with increasing number of idlers
4. Flexibility of belt increases as depth of trough decreases

a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 3 and 4
d. None of the above

Ans: c

6. Which of the following belt conveyors have low volume carrying capacity?

a.Flat belts
b.Troughed belts
c.Both a. and b.
d.None of the above

Ans: a

7. Which discharge method provides only intermediate discharge for low speed flat 
belt conveyor?

a.Plow discharge
b.Tripper discharge
c.Both a. and b.
d.None of the above

Ans: a

8. Mass capacity of a conveyor is 200 ton/hr, if speed of the belt is 4 m/s then what is 
the width of horizontal flat belt conveyor carrying the load? (Surcharge factor = 
0.075 & ρ = 1000 kg/m3)

a. 499.23 mm
b. 500.0 mm
c. 533.7 mm
d. Insufficient data

Ans: c

9. What is the mass capacity of flat belt conveyor if volumetric capacity 0.55 m3/hr? 
(ρ = 1500 kg/m3)

a.825 tons/hr
b.825 kg/hr
c.2.727 tons/hr
d.2722 kg/hr

Ans: b

10. An inclined belt conveyor is used for loading goods. If speed of the belt having 
1500 mm width is 3 m/s then what is the volumetric capacity of the conveyor?
(For 21o k= 2.35 x 10–4)

a.1.19 x 10-3m3/s
b.1.75 x 10-3m3/s
c.1.5 x 10-3m3/s
d.2.5 x 10-3m3/s

Ans: a

11. Any material handling process consisit of------activite/ s.

a. picking up the load
b. Transporting the load
c. Setting the load down
d. All of the above

Ans: d

12. Which of the following is / are example/ s of bulk loads

a. Coal
b. Minerals
c. Ore
d. All of the above

Ans: a

13. Which of the following is / are example/ s of unit loads

a. Machine
b. Boxes
c. Containers
d. All of the above

Ans: c

14. The containers act like a special type of----

a. Unit load
b. Bulk load
c. Insufficiant data
d. None of the above

Ans: a

15. Material handling equpment is / are used for moving loads in---

a. Factories or plant
b. Construction sites
c. Mines
d. All of the above

Ans: d

16. Equipment used for vertical load travel is / are ----

a. Hoist 
b. Cranes
c. Elevator
d. All of the above

Ans: d

17. The loacal condition/ s influencing the selection of material handling equipment 
is /are---

a. Size and shape of area
b. Safety equipment
c. Climatic conditions
d. All of the above

Ans: d

18. Choose incorrect objective of material handling system--

a. Transporting loads without damage
b. Automation with minimum man power
c. Simplicity and easy maintainece
d. High initial and operational cost

Ans: d

19. Example of hoisting equipment. Choose Incorrect option.

a. chain pulleys
b. portable hand hoist
c. narrow gauge cars
d. elevators

Ans: c

20. Example of surface and overhead equipmet. Choose incorrect option.

a. Overhead trackage system
b. trackless trucks
c. overhead trackage system
d. chain pulleys

Ans: d

21. Surface and overhead equipment is / are group of device / s used for---

a. Moving the loads on the ground
b. moving the loads in horizontal direction on the overhead tracks
c. Both a and b
d. None of the above

Ans: c

22. Hoisting equipment is/ are group of device / s with lifiting gear, used for--

a. Moving loads in vertical direction
b. Transfeering load from one point to another in horizaontal direction 
c. Both a and b
d. None of the above

Ans: c

23. Conveyr (Conveying equipment) is / are group of device / s used for moving 
loads in.

a. horizontal direction
b. or inclined direction along a fixed path in a contineous flow
c. Both a and b
d. None of the above

Ans: c

24. Which of the following equipment is used for processing lines in production.

a. Hoisting equipments
b. surface and overhead equipment
c. conveying equipment
d. none of the above

Ans: c

25. Which of the following is limitation of conveyors---

a. conveyors are most suitable material handling system for automation of plants
b. conveyors can handle the materials only along the fixed route
c. Due to contineous flow conveyors ensure steady and sufficiant supply of material 
at processing units.
d. In conveyors type production or processing lines the conveyors speed ensures the 
rate of production.

Ans: b

26.Conveyors can be used to handle different type / s of material / s --

a. Bulk materials
b. Hazardous materials
c. loose materials
d. All of the above

Ans: d

27. Which pulley is connected to drive unit--

a. Tail pulley
b. Head (Drive) pulley
c. Snub pulley
d. None of the above

 Ans: b

28. Which pulley is used for changing direction of conveyor belt.

a. Tail pulley
b. Head (Drive) pulley
c. Snub pulley
d. None of the above

 Ans: c

29. Which component is used for supporting the conveyor belt on upper run as well 
as lower run--

a. Belt take up device 
b. Idlers
c. Head drive pulley
d. Feed unit

 Ans: b

30. Choose incorrect advantage of flat belt conveyor--

a. The flat belt conveyors display high strechability under load
b. Flat belt conveyors require minimum maintaince 
c. Flat belt convyor are light in weight and have simple construction.
d. The belt conveyor can eaisly adpt to natural contour of the ground

 Ans: a

31. Which of the following componet is used to incraese volume carrying capacity of 
the toughed belt conveyoy.

a. Idlers
b. bend pulley
c. Take Up Pulley
d. snub pulley

 Ans: a

32. In case of blanket belt conveyors the belt slope varies between--

a.. 15 to 25 0
b. 25 to 35 0
c. 70 to 90 0
d. 45 to 60 0

 Ans: d

33. Which belt conveyor have low volume carrying capacity--

a. Blanket belt conveyor
b. Woven wire belt conveyor
c. Toughed belt conveyor
d. None of the above

 Ans: a

34. Which conveyor is not suitable for transporting material over long distance

a. Belt conveyor
b. chain conveyor
c. screw conveyor
d. None of the above

 Ans: c

35. The conveyor belt primarily consist of -------part/s.

a. carcase
b. rubber covers
c. Both a and b
d. None of the above

 Ans: c

36. The conveyor belt is /are of-------type/s

a. fabric ply belts
b. steel cord belts
c. Both a and b
d. None of the above

 Ans: c

37. The capacity of conveyor can be ---

a. Volume flow rate (m3
/s)
b. Flow rate (kg/s)
c. Both a and b
d. none of the above

 Ans: c

38. Surcharge factor C value for two idler---

a. 0.067 -0.09
b. 0.125-0.15
c.0.13-0.15
d. 0.16-0.018

 Ans: b

39. Angle of repose is denoted by letter----

a.Ψ
b.Φ
c.ρ
d.Q

 Ans: a

40. Angle of surcharge is denoted by letter----

a.Ψ
b.Φ
c.ρ
d.Q

 Ans: b

41. The standard belt width used for conveyor belt/s is /are---

a. 400
b. 450
c. 500
d. All of the above

 Ans: d

42. If free flowing conveying material is dropped or poured on a moving conveyor 
belt, the angle made by top surface of the material with horizontal direction is known 
as angle of surcharge (Φ).

a. Correct
b. Incorrect
c. Insufficiant data
d. None of the above

 Ans: a

43. If a free flowing conveying material is dropped or poured on a stationary 
conveyor belt the angle made by top surface of the material with horizontal direction 
is known as angle of repose (Ψ).

a. Correct
b. Incorrect
c. Insufficiant data
d. None of the above

 Ans: a

44. length of pulley lp=
where B= width of pulley mm , S = side margin = 60 to 75 mm

a. B + 2S 
b. B + 3 S
c. B + 4 S
d. B + 5 S

 Ans: a

45. The angle of surcharge depends upon --

a. Types of material
b. Speed of conveyor belt
c. type of conveyor belt
d. All of the above

 Ans: d

46. Which idler is used for light duty application

a. Roller type idlers
b. Roller type idlerwith roller bearings
c. Impact idlers
d. Rubber coverd idlers

 Ans: a

47. Which of the following material have highest ultimate tensile strength Sut

a. cotton 
b. capron
c. Anide
d. Steel cords

 Ans: d

48. Resistance at loadindg station (FL ) on conveyor belts is--

a. M(v – v1) 
b. ЄF1
c. Mmgh
d. kclgB

 Ans: a

49. frictional resistance at pulley (Fp) on conveyor belts is--

a. ЄF1
b. M(v – v1) 
c. Mmgh
d. kclgB

 Ans: a

50. Frictional resistance at cleaning station (Fcl) on conveyor belt

a. ЄF1
b. M(v – v1) 
c. Mmgh
d. kclgB

 Ans: c

51. Frictional resistance at unloading station (Fu) on conveyor belt..

a. (3.1 to 3.6 )MmgB 
b. M(v – v1) 
c. Mmgh
d. kclgB

 Ans: a

52. Capacity of horizontal belt conveyor --

a. Cb2
v
b. kb2
c. Insufficiant data
d. None of the above

 Ans: a

53. Capacity of inclined belt conveyor--

a. Cb2
v
b. kb2
c. Insufficiant data
d. None of the above

 Ans: b

54. Purpose of belt take-Up device --

a. transmit the mechanical power from drive pulley to belt without slip under all 
operating condtion.
b. limit the belt sag
c. Both a and b
d. None of the above

 Ans: c

55. In belt conveyor, its necessary to change the direction of belt for which reason /s 
--

a. Increasing the angle of lap on drive and tail pulleys
b. Changing the path of carrying run of the belt
c. Faciliting the loading and unloading operatios
d. All of the above

 Ans: d

56. The various consideration in selecting the speed of conveyor belt is/ are as--

a. Type of belt and maintance 
b. length of conveyor and inclination of belt conveyd
c. Width of belt , materials to be conveyed and cost set up
d. All of the above

 Ans: d

Post a Comment

0 Comments