Type Here to Get Search Results !

Mobile communication MCQ with Answer [41-60].

0

 

Mobile communication MCQ with answer [41-60].


41) In two-stage network, which phenomenon/situation occurs due to
impossible connectivity of given incoming trunk to selected outgoing trunk
specifically because of link utilization for other connection between primary and
secondary switches?

a. Bursting
b. Blinking
c. Blocking
d. Burning

ANSWER: (c) Blocking

42) Which kind of switching system does not comprise any subscriber,
concentrator or expander?

a. Crossbar
b. Director Exchange
c. Strowger
d. Tandem

ANSWER: (d) Tandem

43) By how many times does the time division exchange exhibit connection
and disconnection with respect to every millisecond, due to its ability of using
rearrangeable networks?

a. 2
b. 4
c. 8
d. 16

ANSWER: (c) 8

44) Which signals are regarded as call-progress signals as they are sent back to
inform the caller about the progress of the call?

a. Address Signals
b. Status Signals
c. Call request Signals
d. Answer Signals

ANSWER: (b) Status Signals

45) Which among the following exhibit/s the necessity of trunks during the
signaling mechanism?

a. Inchannel Signaling
b. Common Channel Signaling
c. Both a and b
d. None of the above

ANSWER: (a) Inchannel Signaling

46) Phase jitter is generated by an additive noise on a __________sinusoidal
wave.

a. continuous
b. sampled
c. discrete
d. distorted

ANSWER: (a) continuous

47) What is /are the purpose/s of pulse stuffing in an asynchronous
multiplexing?

a. Removal of slips & the need for clock synchronization
b. Usability of output channel with higher rate than input
c. Creation of timing adjustments
d. All of the above

ANSWER: (d) All of the above

48) In digital network synchronization, which approach indicates the cost
burden carrying of highly accurate and redundant timing sources by means of
smaller switching nodes?

a. Packetization
b. Master Slave Clocking
c. Network Wide Pulse Stuffing
d. Plesiochronous Network

ANSWER: (d) Plesiochronous Network

49) If the desired connection has a low completion probability, which type of
flow control technique is used for eliminating the capture of common
resources?

a. Trunk Directionalization
b. Cancellation of Alternate Routing
c. Code Blocking
d. Centralized Connection Control

ANSWER: (d) Centralized Connection Control

50) In network management, managing the rate at which the traffic enters a
network is known as ..........

a. Flow control
b. Routing control
c. Data control
d. All of the above

ANSWER: (a) Flow control

51) Which among the following can be adopted as a dedicated path between
the source and destination in circuit switching?

a. Physical Wire
b. Radio Link
c. Co-axial Cable
d. All of the above

ANSWER: (d) All of the above

52) The transfer of user messages from node to another by means of store and
forward switching network is known as ...........

a. jitter
b. scaling
c. hop
d. entity

ANSWER: (c) hop

53) Consider the statements given below. Which among them represents the
operational step executed in datagram Packet Switched Network?

a. Fixed Path is assigned between nodes from source to destination
b. First Come First Serviced basis is applicable
c. Necessity of an identifier for a connection between source host & destination 
host
d. Transmission of short messages of one or two packet length

ANSWER: (d) Transmission of short messages of one or two packet lengths

54) In Protocol Data Units (PDUs), where do/does the data get/s interchanged?

a. Between peer entities
b. Between entities of neighboring layers
c. Between ‘N’ & ‘N+1’ layers
d. All of the above

ANSWER: (a) Between peer entities

55) Which type of framing technique/s reduce/s the problem of
synchronization of the receiver?

a. Character Count
b. Character Stuffing
c. Bit Stuffing
d. All of the above

ANSWER: (b) Character Stuffing

56) If more number of cells are necessary in the frequency reuse distance, then
the segmentation & dualization techniques get ...........

a. united
b. divided
c. restricted
d. filtered

ANSWER: (a) united

57) Which hand-off stage deals with the relinquishment of unnecessary
frequency channels by keeping the availability for other mobile users?

a. Initialization
b. Resource Reservation
c. Call Execution
d. Call Completion

ANSWER: (d) Call Completion

58) Which among the following represents the flawless hand-off with no
perceivable interruption of service?

a. Hard hand-off
b. Soft hand-off
c. Intracell hand-off
d. Intercell hand-off

ANSWER: (b) Soft hand-off

59) In cellular telephone network, which component controls the switching
between public wireline telephone network and the base station of cells for
supporting the different calls between landline to mobile, mobile to landline and
mobile to mobile calls?

a. Electronic Switching Center (ESC)
b. A Cell Controller
c. Radio Transmitter & Receiver
d. A common communication protocol

ANSWER: (a) Electronic Switching Center (ESC)

60) In Electronic Switching Centre (ESC), the transmission rate of X.25
protocol is ____9.6 Kbps.

a. Less than
b. Equal to
c. Greater than
d. None of the above

ANSWER: (c) Greater than


Post a Comment

0 Comments